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1. Waiting Lists prior to 1st Feb 2020 

 
Q: What happens to waiting lists in existence prior to the commencement of the relevant 
provision on 1 February 2020? 
A: Where applications or expressions of interest were received by the school before 1 February 2020 
and where a school had also before 1 February 2020, confirmed in writing that the applicant had 
been placed on a list for the purposes of allocating school places in the year concerned, places on 
such waiting lists remain valid and a school may apply a selection criterion based on such a waiting 
list. However, such waiting lists will cease to exist, as set out in the act, five years from the 
commencement of section 62 i.e. on 31 January 2025. 
 

2. Waiting Lists – how long remain valid 
 
Q: For how long do waiting lists remain valid? 
A:  Waiting lists for school places are only valid for the one school year.  
An annual admissions process should be run each year, and places are offered, or waiting list is 
developed, in line with school’s admission policy. 
 

3. Determining Class Size for purpose of admissions 
 
Q: How do we determine when a class is full, or how do we set maximum number in a class? 
A: Regarding when a class is full , the minimum Department guidelines is 23 students.  
It is up to the board of management to determine what number of pupils constitutes a full class. As 
part of preparing the annual admissions notice each year, the Board should review the rational for 
the numbers of pupils in each class, and agree and minute the maximum numbers for each class. 
Therefore, subsequently, if a parent makes a section 29 appeal,  the Board will be able to 
demonstrate that the class size was agreed in advance. 
 

4. Deferral of Place 
 
Q: Can an offer of a place in school be deferred until following year? 
A: Places can no longer be deferred as the admissions process is completed annually. 
Parents/guardians wishing to defer a place will need to reapply again through the standard 
admissions process for the following school year. 
[If applicant has applied under the old school policy, pre 1st February 2020, whereby the school is still 
working off those old waiting lists, the place could be deferred for 1 year] 
 

5. Late Applicants & Prioritisation 
 
Q: Are late applicants prioritised on waiting list if they meet a criteria (sibling/school planning area 
etc.)? 
A: No prioritisation categories apply to late applicants (e.g. sibling/school planning area etc.) - they 
just get added to the next space on the waiting list. 
 

6. Sibling Policy application 
 
Q: Does the sibling policy apply for a junior infant applicant if the sibling is currently in 6th class? 



A: No. Both children must be in school at same time, so if sibling is in 6th class, and junior infant 
applying for following September, sibling policy does not apply. 
 
Q: If a junior infant has been offered a place for September, does sibling policy apply to their 
sibling who is seeking a place in another class group? I.e. When is a child deemed enrolled in 
school (for the purpose of being a sibling) 
A: POD usually open school progressions in June, this enables them to move their existing pupils into 
the new academic year. Once POD is in the new academic year the school must choose a valid 
enrolment date which should reflect when the school year starts typically the end of August 
beginning of September. JI and new entrants should only be added to POD once they are physically 
present in the school.  
  
The understanding is the date that a child is enrolled is the date that the child first attends the 
school i.e. generally August/ September  and not the date that the school place is accepted.   
 
Thus, if a junior infant has been offered a place for September, and their sibling is seeking a place in 
another class group, sibling policy would not apply as the junior infant has not yet commenced 
school (and won’t do until start of the school year). 
 

7. Multiple Births (Twins/Triplets) when offering places 
 
Q: How are multiple births (twins/triplets) counted when offering places? 
A: We would generally recommend that twins/triplets be counted together/as one entry in lottery, 
so if one gets a place, the other(s) get a place. 
 
Q: What happens when have only one place remaining and twins are #1 and #2 on waiting list? 
A: Our template policy offers the option of placing the twins as one entry into the lottery, but it still 
does not factor in the difficulty of only having one place remaining and twins at 1 and 2 place on 
waiting list. 
There is no one solution unfortunately and schools may approach this differently. I would think that 
the most common approach, in keeping focussed on what is best for the child/children, is to allow 
both twins entry, and thus absorb an additional child into the class in question. 
 

8. Children leaving to attend Reading/Language/Behavioural school 
 
Q: How do we cater for a child who has left school to attend a reading school – do they lose their 
school place or do we retain their place in the class? 
A: Once children leave school to go to a Reading/Language/Behavioural School, they are no longer 
enrolled in your school, and you cannot retain places for those children. They will have to reapply for 
a place on their return. 
However, you could add a priority category to your Admissions Policy, to give preference to those 
children returning. This could be the first priority category, above siblings, in the event of 
oversubscription. 
The wording used should be quite explicit though, that it is applies to children returning from other 
schools attended for educational purposes, and ideally reference the exact school names that 
children in your area would attend. 
  
Example from another policy would be: 



Applicants who are returning from approved placements in classes recommended by 
professionals that were deemed crucial to the child’s development ie: Reading school, 
language class, St. Anne’s etc.   
  
If you do make these additions to your Admissions Policy, please send on to 
admissionpolicies@educatetogether.ie for approval. 
 

9. Children leaving school for one/more school year for parents to work 
abroad/equivalent 

 
Q: Family are moving abroad for work/personal reasons for 1 school year, and we have been 
asked to retain the place for the pupil for following year. Can we hold the place? 
A: Schools may not retain places for students from year to year. It is a parent’s decision, for 
whatever reason, to leave the country with their children for the year and the school cannot retain a 
place for them on their return. 
  
Students should not be included on POD for the academic year if they are not in attendance and 
they should be removed from the roll and marked as leaving from the previous academic year with 
the end of June as their leaving date. 
  
If this school is not oversubscribed, then there should not be an issue with the students returning to 
the school. However, if there is a waiting list for the year-group concerned then the school must 
allocate the vacancy to the next person on the list in accordance with section 62(7)(i) of the 
Admissions Act. 
  
If the student is returning to the country and applies for and is allocated a place in the school the 
following year, it is only then they can be re-enrolled in the school and on POD. 
  
If parents, upon their return, are experiencing difficulty in securing a school place for their child they 
may seek assistance from the Educational Welfare Service of the Child and Family Agency 
(EWS).  More information is available on their website on the following 
link: https://www.tusla.ie/tess/tess-ews/ 
 

10. Separated/Divorced parents/guardians in disagreement about enrolment of 
child at school  
 

Q: What happens when one parent/guardian applies for school place, accepts subsequent offer, 
and other parent/guardian complains to school as don’t want them to attend school. 
A: Parents/guardians have right to apply for school place for child in keeping with school admission 
policy and may not necessarily need consent/permission of other parent/guardian to enrol child at 
the school.  There is no requirement to have both parents/guardians signatures on 
admissions/applications forms for place to be offered. 
Essential that school follows admission policy – if a place exists in school, then must be offered 
according to policy. In fact, if school did not offer place, then risk parent/guardian taking a section 29 
appeal. 
Our advice, in these instances, is to push back to parents/guardians to resolve – the school is only 
bound by the grounds of a court order.  
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11. Offering places in other class groups 

 
Q: We opened admissions for other class groups for next September, and have offered place(s) to 
applicants, which have been accepted. Since then, we have received an application for entry to 
one of those classes now, this school year, but have offered this place to someone for September. 
A: Ideally, decisions on admissions to other class groups for following school year, should not be 
made until closer to the end of current school year, because if a place currently exists in that class 
now, and someone applies to take that place up now, they should really be able to take up that 
position.  
However, in this instance, the families who have been offered a place for September, now have an 
understanding that the children have been ‘admitted’ to the class, and as such, if the class is full with 
the inclusion of these pupils, there are no free spaces in the class. 
Therefore, in line with the provisions of the Admissions Act, the school should place any further 
applicants on a waiting list. 
 

12. Department of Education Admissions Act FAQs 
 
DE Admission Info & FAQs 
 

https://www.gov.ie/en/policy-information/c5bd9f-school-enrolment/

